Sunday, 21 August 2011

Ramadhan bermula....

Pejam celik pejam celik kini Ramadhan yg penuh keberkatan kembali...alhamdulillah kerana masih diberikan kesempatan olehnya untuk bertemu penghulu segala bulan utk kesekian kalinya...syukur padamu Ya Allah..

Sudah semestinya menyambut Ramadhan di perantauan menimbulkan seribu kasayuan dihati,tatkala kaum keluarga menjamu selera dgn pelbagai juadah dihari pertama berbuka puasa namun aku disini hanya berbekalkan sebungkus nasi + air..itu sahajalah yg mampu...hidup bujang begitulah skripnyz setiap tahun selagi blom berdua..ehem2..apa nk buat..masih belum ada hajat dihati utk mendirikan masjid..masih seronok dgn kehidupan yg begini..ahaks..

Setiap kali Ramadhan menjelma, lantas aku teringatkan kpd Ramadhan antara tahun 2000-2002..pada aku itu lah the sweetest Ramadhan ever..menyambutnya d kampung halaman bersama sama Matyi, Ije, Matjan, Edi, Meyi, Apih Bah..wow..mmg x dpt dilupa saat itu..sblm berbuka line kul 6.30 ptg acara wajib yg kami semua buat ialah melepak d tepi jalan sambik tgk org lalu lalang..x lipa juga gewe2 yg bleh dikatakan sbg penydemandangan..ahaks..pafahal bulan poso tuh..dikala mlm pula kami semua bertarawih di 'balasoh kubur mali'. Itu lah tempat aku menunaikan Tarawih sejak tahun 1997. Sudah berbelas tahun rupanya..ermmm...disitu abah yg jd imam, aku pula sudzh semestinya menjadi bilal.ajaks..boleh la jgk mengalunkan seruan azan kpd penduduk sekitar..tp hari ni hmmmm...langsung x de jd bilal dah...

Apabila Ramadan mencecah 15 hari, aku dan rakan2ku semua bersiap siaga dgn acara baru iaitu bermain meriam buluh..dari mencari buluh sampai menatang tu mengeluarkan bunyi semua kami yg buat...terasa puas apabila meriam tu berbunyi..yg lebih best, even menatang tu mengeluarkan bunyi yg tidak menyenangkn utk tdo tp org sekitar ttp sporting dgn membiarkan kami bermain samp ke lewat mlm..tp pernah juga meriam buluh kami di angkut Poksu Ha (pak sedara aku) dek x tahan dgn bunyi..ahaks..tp ape kisah..selepas diangkut, esok mlmnya kami semua g angkut blk meriam tu..gila hati kering punya anak sedara...

Aku tidak dpt melupakan berpuasa dlm musim hujan (tengkujuh)..sedap wei....tdo je keje aku time tuh..tp evej begitu keseronokan Ramadhan tetap ada..

No comments:

Post a Comment